Cum alegem nutritionistul?

Publicat

Oamenii apeleaza la nutritionist din motive variate: vor sa slabeasca sau sa creasca In greutate, altii vor sa-si reduca colesterolul, sa-si controleze diabetul sau sa-si imbunatateasca performanta sportiva. Mai mult, nutritia a devenit subiect principal pentru persoanele interesate de un stil de viata sanatos.

Inainte de a apela la ajutorul unui nutritionist, tot mai multe persoane cauta recomandari. Este ideal sa avem si recomandari, dar sa vedem daca e si suficient.  Exista multe persoane ce ofera consultanta in nutritie si dietetica. Cum il alegem/gasim pe cel mai bun? Nu exista cel mai bun nutritionist, ci trebuie sa il gasesti pe cel potrivit pentru tine. Poti tine cont si de urmatoarele:

–          Studiile –  legislatia permite azi aproape oricui sa faca recomandari nutritionale. Daca studiati putin pe internet, veti remarca faptul ca cei mai multi dintre “nutritionisti” nu au studii in acest domeniu. Evident, e doar alegerea ta pe mana cui mergi. Tine cont doar ca nutritia e o stiinta medicala foarte complexa. Chiar daca nu se prescriu medicamente si nici nu se fac interventii invazive, sanatatea iti poate fi afectata. Asa ca, alege un nutritionist care are studii in domeniu.

–          Modul de lucru –  exista mai multe abordari pe care le poate avea un nutritionist, care nu il fac mai bun sau mai rau decat altul, pentru ca unele strategii pot fi potrivite pentru anumite persoane: diete foarte stricte cu alimente interzise sau diete mai permisive.  De asemenea, unii iti pot recomanda o scadere rapida in greutate, in timp ce altii merg pe variante de lunga durata. Intereseaza-te ce abordari are fiecare sau mergi la o consultatie initiala si apoi alege-l pe cel care se potriveste cel mai bine pentru tine.

–          Comunicarea – poate cea mai importanta caracteristica; o buna comunicare ajuta ca relatia dintre tine si nutritionist sa fie eficienta si armonioasa. Pentru a avea cele mai bune rezultate, trebuie sa gasesti acea persoana care sa te asculte fara sa te judece, dar in acelasi timp sa iti ofere solutii; solutii care sa aiba la baza obiectivele tale, dar si starea ta de sanatate. Cheia este sa gasesti un partener in calatoria ta, care sa iti fie alaturi la fiecare pas (inainte si inapoi) si care sa nu fie ingrijorat doar de cat ai mancat si cate kilograme ai, ci si de cum te simti.

–          Compatibilitatea – din pacate nu putem sa stim daca suntem compatibili cu o anumita persoana inainte sa o cunoastem personal. Dar de ce e atat de importanta compatibilitatea? Pana la urma nu vorbim de iubit sau de familie. E doar o persoana care o sa iti spuna ce sa mananci!? Doar ca lucrurile nu sunt asa simple. Schimbarea obiceiurilor alimentare este la fel de grea precum renuntarea la alte vicii, precum alcoolul sau fumatul. Si nu vorbesc despre tulburarile de comportament alimentar care au nevoie de consiliere psihologica, ci de obiceiurile alimentare care par banale, dar la care e atat de greu de renuntat. Toti stim ca nu e bine sa mancam prajit, fast-food si multe dulciuri rafinate. Problema apare de abia cand vrei sa pui teoria in practica.

Pe langa ambitia si vointa ta, intervine si specialistul pe care l-ai ales sa iti fie alaturi, iar daca acesta pur si simplu nu e compatibil cu tine, nu ezita sa il schimbi.