De ce slabim diferit?

Publicat

Toata lumea vrea sa slabeasca repede…sau mai bine zis, cat mai repede posibil. Din pacate, greutatea nu s-a acumulat peste noapte…nici nu o sa plece peste noapte.
Cat de repede e normal sa slabim si de ce slabim diferit?!
❗️In general, expertii spun ca este normala o pierdere in greutate saptamanala cuprinsa intre 0,2 – 1 kg. Mai mult de atat, o astfel de slabire este naturala si sanatoasa. Atunci cand slabim prea mult si prea repede, riscam sa pierdem in greutate nu doar grasimi, ci si masa slaba, adica muschi.
Daca 2 persoane urmeaza exact aceeasi dieta o anumita perioada de timp, probabil vor slabi diferit. Iata ce anume influenteaza modul in care slabim:
✔️Greutatea actuala – determinantul numarul 1 al necesarului caloric zilnic. Cu cat esti mai mare, cu atat metabolismul tau bazal (numarul de calorii pe care corpul tau le consuma in repaos) este mai mare.
✔️Istoricul ponderal – Ai slabit in ultima perioada? Din pacate, deja ai un dezavantaj. Atunci cand slabim, metabolismul bazal scade. De exemplu: 2 femei, ambele de 90 de kg; una dintre ele a slabit deja de la 120 kg. Aceasta va avea un necesar caloric mai mic cu 25-30% pe zi, comparativ cu cealalta femeie, iar acest lucru va face efortul ei de a slabi mai dificil.
✔️Stilul de viata – daca deja ai un stil de viata sanatos, dar vrei sa si slabesti, eforturile tale se vor vedea putin mai greu. Din contra, daca incepi de la zero, rezultatele vor aparea mai repede.
✔️In ce etapa a procesului de slabire esti ?!– cele mai multe persoane slabesc mai mult la inceputul unei diete. Pe masura ce slabesti, metabolismul tau bazal scade, facand pierderea kilogramelor mai grea.
✔️Dereglari hormonale – unele persoane prezinta dereglari ale tiroidei si/sau ale cortizolului. De asemenea, sindromul ovarelor polichistice poate afecta pana la 20% din femei, favorizand cresterea in greutate si ingreunand procesul de slabire, iar schimbarile hormonale din perioada menopauzei pot afecta greutatea femeilor.
✔️Activitatea fizica – exercitiile aerobice ard caloriile si ne ajuta sa avem o inima sanatoasa, dar, trebuie sa-ti mentii sau dezvolti si musculatura; atunci cand slabim, o parte din greutatea pierduta provine din muschi. Daca musculatura scade, scade si metabolismul bazal, influentand astfel intreg procesul de slabire. Pentru a-ti dezvolta si musculatura, integreaza si antrenamente de forta, cel putin de 2 ori pe saptamana. Nu te panica: atunci cand dezvoltam musculatura, greutatea va scadea mai greu: un anumit volum de muschi cantareste mai mult comparativ cu acelasi volum de grasimi.
✔️Genetica – chiar daca factorii de mediu (alimentatie, activitate fizica, stres) joaca un rol extrem de important, predispozitia genetica poate influenta ritmul in care o persoana se ingrasa sau slabeste.
✔️Somnul – Numarul de ore de somn iti poate influenta metabolismul bazal si cat de repede poti slabi. Expertii spun ca persoanele care dorm mai putin de 7 ore pe noapte tind sa aiba un metabolism mai lenes.