Miracolul din frunze

Publicat

Faptul ca legumele ar trebui sa fie consumate zilnic nu mai este un secret pentru nimeni. Chiar daca cele mai multe legume le gasim in supermarket si in restul anului, ar trebui sa profitam de bogatiile pe care ni le ofera natura in aceasta perioada si sa includem aceste alimente in dieta zilnica.

Exista insa o categorie aparte de legume, recomandate datorita concentratiei mare de nutrienti si efectelor asupra starii de sanatate, respectiv: legumele cu frunze verzi. Acestea sunt bogate in vitamine, minerale, fibre si fitonutrienti, au putine calorii si sunt sarace in grasimi, iar consumul regulat poate ajuta la mentinerea sanatatii si la scaderea riscului de aparitie a anumitor boli cronice. Printre cele mai consumate si intalnite frunze verzi sunt: salata verde, diferite tipuri de spanac, salata romana, salata iceberg, valeriana, rucola etc.

Continutul nutritiv al acestora difera in functie de culoarea frunzelor: cu cat sunt mai inchise, cu atat sunt mai bogate in nutrienti. De exemplu, salata romana are de 17 ori mai multa vitamina A comparativ cu salata iceberg, iar spanacul  contine de 5 ori mai mult calciu si de 20 de ori mai multa vitamina K fata de salata verde. Adaugarea unor cantitati mici de grasimi, de preferat din uleiuri vegetale de buna calitate, ajuta la absorbtia anumitor nutrienti.

Multe astfel de legume sunt, de asemenea, potrivite pentru gătit. Încercați să le sotati intr-o cantitate mica de ulei, apoi asezonati cu mirodenii si puțină sare și piper. Gatite, frunzele isi reduc volumul la jumătate, deci luați în considerare acest lucru la planificarea meselor. De asemenea, o parte din aceste frunze pot fi adaugate la supe, tocanite si alte feluri de mancare.

Nu neglijati nici acele frunze pe care multi le distrug sau le evita: frunzele de papadie, urzicile, leurda – toate sunt extrem de aromate si hranitoare.  

Recomandarile pentru consumul acestora difera: de la 1 cana si jumatate de legume cu frunze verzi consumate zilnic la macar 3 cani pe saptamana. Diferentele de nutrienti din diferitele tipuri de frunze pot fi echilibrate avand un consum variat. Daca nu iti plac prea mult frunzele si esti constient ca nu mananci suficiente, atunci alege-le pe cele de culoare inchisa, acestea avand o densitate nutritionala mai mare.