Foarte multe persoane stiu…sau au impresia ca stiu ce ar trebui sa manance. De multe ori asa si este. Si totusi de ce informatiile sunt atat de confuze si rezultatele intarzie sa apara? Doar ai mancat exact ca prietena ta, care a slabit deja cateva kg, dar la tine acul cantarului nu vrea sa se miste.
Unii considera ca nu au nevoie de ajutor si ca se vor descurca si singuri. Si totusi, alimentatia este o parte din intreg, iar o persoana avizata si cu pregatire in domeniu te poate ajuta in schimbarea comportamentului si a obiceiurilor alimentare sau poate fi un antrenor care sa te ajute sa aplici ceea ce stii deja (sau crezi ca stii).
Mai exact, daca scopul tau este reducerea greutatii, un nutritionist-dietetician te poate ajuta sa slabesti intr-un mod sigur, sanatos si eficient, sa intelegi nutritia si sa alegi alimentele potrivite. Schimbarile mici pot face diferenta.
In general, procesul de pierdere a kiloramelor ar trebui sa se bazeze pe schimbarea stilului de viata si nu pe diete. Un nutritionist – dietetician poate:
Ø examina modul actual de a mânca;
Ø dezvolta un plan de masă individual;
Ø sa te invete dimensiunea portiilor alimentare și care sunt cele mai bune alegeri pentru a-ti atinge obiectivele de scădere în greutate;
Ø sa te ajute sa iti mentii silueta obtinuta.
Pe langa acestea, programul unui nutritionist include strategii pentru controlul apetitului, sfaturi de cumparaturi, mese sanatoase si retete gustoase.
Procesul de slabire nu este doar despre a arata bine, ci de a te simti bine. Kilogramele in plus reprezinta un factor de risc pentru mai multe afectiuni medicale, incluzând tensiune arterială crescută, colesterol ridicat și diabet zaharat.
Oamenii care incearca sa slabeasca pe cont propriu aleg, de obicei, o dieta care este prea rigida sau prea drastica. Acestea promit, de obicei, rezultate miraculose si nerealiste sau devin populare pentru că produc o slabire rapida. Cu toate acestea, cele mai multe nu duc la succes pe termen lung și iti pot pune în pericol sănătatea. Unele diete promovează obiceiurile alimentare nesănătoase și nu îndeplinesc recomandările nutriționale, pot furniza mult mai putine calorii decat necesarul, iar slabirea va fi alcatuita, in principal, din apa si masa musculara, in loc de grasime.
Mai mult, este dificil pentru majoritatea oamenilor să urmeze un regim alimentar prea restrictiv pe termen lung. Prin urmare, persoanele care slăbesc cu o dietă restrictivă ajung după o perioadă să cântărească mai mult decât la început.
Cea mai buna strategie de gestionare a greutății este cea pe care o poti menține pe tot parcursul vieții!