Dietele ce contin mai mai mult de 25% proteine din aportul energetic total sau 1,6 g proteine/kgcorp pe zi sunt, in general, considerate diete bogate in proteine sau diete hiperproteice. In ultimii zeci de ani a existat un interes deosebit in ceea ce priveste rezultatul acestor diete in managementul greutatii. Aceste diete au o istorie indelungata si popularitatea lor in societatea moderna a fost influentata de diferite carti si strategii de marketing care promoveaza diferite tipuri de diete bogate in proteine, diete care promit o pierdere in greutate rapida.
In general, aceste diete se incadreaza in doua categorii diferite:
– diete foarte scazute in carbohidrati, cu continut ridicat de proteine, dar concomitent bogate in grasimi saturate (de exemplu, dietele „Atkins” si „Protein Power”, diete ketogenice);
– diete scazute in carbohidrati, bogate in proteine, dar care promoveaza si limitarea aportului de grasimi (de exemplu, „dieta Zona” si „Sugar Busters”).
Exista o baza teoretica, cu unele dovezi empirice, care sugereaza ca aportul mai ridicat de proteine poate facilita pierderea in greutate si de asemenea, poate incuraja mentinerea greutatii si imbunatatirea compozitiei corporale. Acest potential beneficiu este atribuit gradului de satietate crescuta prin cresterea consumul de proteine dietetice, care poate duce la scaderea consumului de energie. Cresterea termogenezei a fost de asemenea propusa, insa efectul net este foarte modest.
Cateva studii care au comparat dietele standard, echilibrate cu dietele bogate in proteine, au aratat faptul ca dietele bogate in proteine produc, pe termen scurt, o pierdere medie in greutate mai mare comparativ cu dietele cu un aport standard de proteine. In ciuda succesului pe termen scurt al acestor diete, dupa o perioada de urmarire de 12 luni, nu s-au inregistrat diferente pentru scaderea in greutate. De asemenea, succesul pe termen lung al dietelor bogate in proteine a fost raportat de alte studii ca fiind relativ neclar. In timp ce dovezile de calitate modesta sustin beneficiile de scurta durata ale dietelor bogate in proteine in facilitarea scaderii in greutate si mentinerii, beneficiile pe termen lung (12-24 luni) ale acestor diete sunt in prezent in dezbatere din cauza constatarilor neconcludente.
Desi aceste diete sunt extrem de limitate si controversate, multe persoane le adopta pentru scaderea in greutate si managementul obezitatii. Chiar daca pierderea in greutate este mai mare la inceput, ar trebui luate in considerare mai multe aspecte inainte de a recomanda sau adopta astfel de diete:
– pierderea initiala a greutatii obtinuta este predominant de la pierderea de apa si masa musculara, mai degraba decat de la reducerea cantitatii de grasime (necesara pentru reducerea factorilor de risc pentru anumite patologii);
– fiecare dintre aceste modele dietetice restrictioneaza rigid anumite grupe alimentare si promoveaza evitarea multor alimente nutritive si astfel nu poate fi acoperit necesarul recomandat pentru toti micro si macro-nutrientii;
– unele diete promoveaza consumul crescut de grasimi saturate, adica mai mult de aportul recomandat de <10% din totalul zilnic de energie. Consumul acestor grasimi este asociat cu cresterea intensiva a factorilor de risc (cresterea trigliceridelor, colesterolului total si LDL-colesterolului).