Grăsimea viscerală

Publicat

Greutatea corporală este extrem de importantă, însă, de multe ori, oamenii se concentrează prea mult pe numărul kilogramelor. A fi sănătos nu înseamnă doar să avem o greutate mica sau cât mai puține kilograme. Multe persoane cu obezitate sunt sănătoase din punct de vedere metabolic, în timp ce alte persoane cu greutate normală pot avea aceleași probleme metabolice asociate cu obezitatea.

Focalizarea doar asupra greutății corporale este contraproductivă. Este posibil să se îmbunătățească sănătatea fără a provoca scădere în greutate și invers. Zona în care se acumulează grăsime este importantă.

Este normal să avem o anumite cantitate de grăsime corporală, dar nu toată grăsimea este la fel.

Grăsimea viscerală este un tip de grăsime stocată în interiorul cavității abdominale. Se află în apropierea mai multor organe vitale, incluzând ficatul, stomacul și intestinele, dar se poate depozita și în artere. Grasimile viscerale sunt uneori denumite „grăsimi active”, deoarece pot crește în mod activ riscul unor probleme grave de sănătate. Dacă aveți grăsime pe burtă, aceasta nu este neapărat grăsime viscerală, ci poate fi, de asemenea, grăsime subcutanată, stocată chiar sub piele. Grăsimea subcutantă, care se găsește și pe brațe și picioare, este mai ușor de văzut, în timp ce grasimea viscerală este în interiorul cavității abdominale și nu este ușor de văzut. Grăsimea viscerală este asociată cu probleme metabolice, în timp ce grăsimea subcutanată este în mare parte o problemă cosmetică. Prin urmare, reducerea grăsimii viscerale ar trebui să fie o prioritate pentru îmbunătățirea sănătății.

Grăsimea viscerală poate crește rezistența la insulină, chiar dacă nu ați avut niciodată diabet sau prediabet. De asemenea, grăsimea viscerală poate crește rapid tensiunea arterială, iar transportul de grăsime viscerală în exces crește riscul de a dezvolta, pe termen lung, mai multe afecțiuni grave, care pot pune viața în pericol. Acestea includ:

  • boli cardiovasculare
  • diabet de tip 2
  • accident vascular cerebral
  • cancer mamar
  • cancer colorectal
  • Boala Alzheimer

 

Din fericire, grăsimea viscerală este receptivă la exerciții fizice, dietă și modificări ale stilului de viață. Cu fiecare kilogram pierdut, se pierde și grăsime viscerală.

  • Execițiile fizice – sunt esențiale pentru reducerea grăsimii viscerale. Când este posibil, trebuie să faceți exerciții cel puțin 30 de minute în fiecare zi. Asigurați-vă că includeți exerciții de tip cardio, dar și antrenamente de forță. Antrenamentele cardio includ exerciții aerobice, ciclism sau alergare, și vor arde grăsimea mai repede. Antrenametele de forța vor arde calorii în timp, pe măsură ce mușchii devin mai puternici și vor consuma mai multă energie. În mod ideal, se vor efectua câte 30 de minute de cardio timp de 5 zile pe săptămână și antrenamente de forță de cel puțin 3 ori pe săptămână.
  • Reducerea stresului – Cortizolul, hormonul de stres, poate crește cantitatea de grăsime viscerală stocată de corpul dvs.. Astel, reducând stresul din viața dvs., grăsimea viscerală va fi mai ușor de pierdut. De ajutor pot fi: meditația, respirația profundă sau diferite strategii pentru managementul stresului.
  • Alimentația – este esențial să urmați o dietă sănătoasă, echilibrată. Eliminați alimentele procesate, cu conținut ridicat de zahăr, alimentele bogate în grăsimi din dieta dvs. și includeți mai multe proteine ​​slabe, legume și carbohidrați complexi, din cereale integrale, cartofii dulci, fasole și linte. Utilizați metode de gătit cu conținut scăzut de grăsimi, cum ar fi fierberea sau coacerea, în loc să prăjiți alimentele. Alegeți uleiuri mai sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline extravirgin în loc de unt sau ulei de palmier sau alte uleiuri rafinate.