Despre mancatul emotional…sau alinarea din mancare

Publicat

Mancatul emotional se bazeaza pe consumul de alimente pentru satisfacerea nevoilor emotionale. Din pacate, mancatul emotional este motivul pentru care multe diete esueaza: noi nu mancam doar pentru a ne satisface foamea fizica. Multe persoane cauta alinare in mancare, mananca pentru a scapa de stres sau pentru a face fata unor emotii neplacute.

Ocazional, folosirea alimentelor ca o recompensa sau doar de placere nu este neaparat un lucru rau. Dar atunci cand mancarea este mecanismul principal de a face fata emotiilor, atunci cand primul dvs. impuls este sa deschideti frigiderul ori de cate ori sunteti stresat, suparat, furios, singur, epuizat sau plictisit – ramaneti blocati intr-o etapa in care sentimentul sau problema reala niciodata nu e rezolvata. PROBLEMELE EMOTIONALE NU POT FI REZOLVATE CU MANCARE! Chiar daca pe moment exista impresia ca lucrurile sunt mai usoare, sentimentele care au declansat problema sunt inca acolo si de cele mai multe ori, in final, persoanele se simt mai rau din cauza supraalimentarii.

Diferenta intre foamea fizica si cea emotionala!

            Ca sa putem rezolva problema mancatului emotional, trebuie mai intai sa identificam diferentele dintre foamea emotionala si cea fizica:

Ø  Foamea emotionala vine brusc si este de obicei urgenta, in timp ce foamea fizica apare mai incet.

Ø  Foamea emotionala implica consumul unor alimente specifice. Cand foamea este fizica, aproape orice suna bine – inclusiv alimentele sanatoase. Dar foamea emotionala cauta mancare nesanatoasa sau gustari dulci care ofera o placere instantanee. Simti ca ai nevoie de ciocolata sau de pizza si nimic altceva nu iti va potoli foamea.

Ø  Foamea emotionala duce deseori la mancat necontrolat si in cantitati mult mai mari decat avem nevoie. Inainte de a sti, ati mancat o punga intreaga de chips-uri sau o cutie intrega de inghetata fara sa acordati atentie sau sa va bucurati complet de ea. Cand mancati ca raspuns la foamea fizica, sunteti de obicei mai constienti de ceea ce faceti.

  • Foamea emotionala nu este satisfacuta chiar daca apare senzatia de satietate. In cazul foamei fizice, pe de alta parte, multumirea apare cand stomacul e plin.
  • Foamea emotionala nu este localizata in stomac, ci veti simti foamea ca pe o dorinta pe care nu o puteti scoate din cap.
  • Foamea emotionala duce adesea la regret, vinovatie sau rusine. Cand mancati pentru a satisface foamea fizica, este putin probabil sa va simtiti vinovati sau rusinati pentru ca pur si simplu dati corpului dumneavoastra ceea ce are nevoie. Daca va simtiti vinovati dupa ce mancati, probabil sunteti constient ca nu mancati din motive nutritionale.

Identificarea cauzelor pentru care mancati emotional este exrem de importanta. Acestea difera de la persoana la persoana, dar de cele mai multe ori includ: emotii, stres, plictiseala sau singuratate, obiceiuri din copilarie, situatii sociale sau anturaj.

Dupa ce problema a fost identificata, trebuie sa reusiti sa va controlati emotiile fara a implica si mancarea. Nu e suficient sa fiti constienti de emotiile implicate, ci trebuie sa intelegeti si sa fiti deschisi la schimbarea obiceiurilor care au dus la refugierea in mancare.

Prin practicarea unei alimentatii atente, constiente, puteti schimba obiceiurile emotionale care v-au sabotat dieta in trecut si sa va regasiti controlul atat asupra mancarii, cat si asupra sentimentelor. Puteti gasi modalitati mai sanatoase de a va ocupa de emotiile dvs., de a invata sa mancati cu grija, de a va recastiga controlul asupra greutatii si de a pune capat mancatului emotional.

Alimentatia constienta (Mindful eating) este o practica prin care putem reusi sa mancam constient, responsabil, informat. Exista multe tehnici psihologice pe care le putem folosi pentru a manca constient, insa cele mai uzuale si simple metode sunt:

  • Luati o pauza de cinci minute inainte de a manca. In aceste cinci minute, observati ce se intampla!? Cum va simtiti? Cat de foame va este? Ce se intampla emotional?
  • Separati mancatul de alte activitati; veti putea astfel sa va bucurati complet de mancare. Altfel, cu mintea in alta parte, este posibil sa nu va simtiti satisfacuti sau sa continuati sa mancati, chiar daca nu va mai este foame. Mancatul constient va poate ajuta sa va concentrati atentia asupra mancarii si a placerii unei mese.
  • Mancati intr-un loc calm si evitati sa mancati social, mai ales daca acest lucru va face sa va supraalimentati.
  • Incercati sa mancati cu mana non-dominanta sau cu betisoare in loc de un cutit si o furculita. In acest fel, se poate incetini masa si veti avea timp sa savurati mancarea.
  • Alocati-va suficient timp pentru masa. Setati un cronometru pentru  20 de minute si petreceti cel putin acel timp mancand si savurand mancarea.
  • Luati muscaturi mici si mestecati-le bine, observand diferitele arome si texturi ale fiecarei guri de mancare.
  • Puneti tacamurile pe masa sau farfurie intre muscaturi. Luati-va timp sa va ganditi cum va simtiti inainte de a va ridica din nou tacamurile. –          Opriti-va din mancat inainte sa apara senzatia de satietate sau de plin. Nu va simtiti obligati sa va curatati intotdeauna farfuria.
  • Cand ati terminat de mancat, evaluati daca sunteti inca infometat inainte de a opta pentru o portie suplimentara sau un desert.