Cea mai buna dieta!

Publicat

Daca titlul ti-a atras atentia, probabil ai tinut deja cateva diete si esti la curent cu ultimele tendinte in materie de nutritie. In zilele noastre, a tine dieta a devenit o moda si  tot mai multe persoane urmeaza indicatii superficiale gasite pe internet sau “imprumutate” de la prieteni.

Publicatia Americana U.S.News evalueaza anual o serie de diete, realizand un top al acestora. Pentru a fi evaluata, o dieta trebuie sa fie usor de tinut, nutritiva, sigura, eficienta pentru scadere in greutate si sa asigure protectie impotriva diabetului si a bolilor de inima.

Astfel, primele trei diete in acest top sunt:

–       Dieta DASH (“Dietary Approaches to Stop Hypertension” sau Masuri Dietetice pentru Scaderea Tensiunii Arteriale) – desi scopul initial a fost de a controla tensiunea arteriala, DASH a devenit un stil de alimentatie sanatos, bazat pe consumul de cereale integrale, fructe, legume si produse lactate degresate. Dieta include si carne de peste si pasare, dar carnea rosie, dulciurile si grasimile se recomanda a fi consumate in cantitati mici.

TOP DASH: locul 1 (la egalitate cu dieta Mediteraneana) in cele mai bune diete generale, locul al 6-lea in cele mai bune diete pentru slabit, locul al 2-lea in cele mai bune diete pentru diabet.

–       Dieta Mediteraneana – specifica tarilor din zona mediteraneana. Desi alimentatia variaza in functie de regiune si de tara, au in comun consumul de alimente proaspete, in special legume, fructe, cereale integrale, nuci si seminte, ulei de masline, lactate si peste.

TOP Dieta Mediteraneana: locul 1 (la egalitate cu dieta DASH) in cele mai bune diete generale, locul al 14-lea in cele mai bune diete de slabit, locul 1 in cele mai bune diete pentru diabet.

–       Dieta Flexitariana – sau dieta vegetariana flexibila,  incurajeaza consumul de fructe, legume, cereale integrale. Adeptii acesteia sustin ca nu trebuie sa eliminam carnea integral pentru a beneficia de efectele asupra sanatatii asociate cu vegetarianismul, ci poti fi vegetarian in cea mai mare parte a timpului, dar sa mananci si cate o friptura din cand in cand.

Top Flexitarian: locul al 3-lea in cele mai bune diete generale, locul al 5-lea in cele mai bune diete de slabit, locul al 3-lea in cele mai bune diete pentru diabet.

In ceea ce priveste topul dietelor pentru slabit, primele trei locuri au fost ocupate de: dieta Weight Watchers, Dieta Volumetrica, Dieta Jenny Craig si dieta vegana (ultimele 2 la egalitate).

Adoptarea unui stil de viata sanatos nu cere sacrificii. Este suficient sa respectam cateva reguli de baza simple. O dieta echilibrata, completata de activitate fizica si de obiceiuri sanatoase, ne influenteaza starea fizica si psihica si poate reduce riscul de a suferi de anumite afectiuni, precum bolile cardiovasculare sau diabetul.