Bogatiile toamnei: muraturile

Publicat

          Va vine sa credeti ca deja e toamna? Schimbarea anotimpului poate veni la pachet si cu raceli sau gripe, asa ca un sfat intelept este sa aveti grija de sistemul dumneavoastra imun. O modalitate de a avea grija de sanatate este de a imbunatati starea sistemului digestiv, pentru ca 70-80% din sistemul imun se afla in intestin.

           Alimentele fermentate, printre care si muraturile sunt incarcate cu probiotice care promoveaza sanatatea intestinala. Intradevar, muraturile au foarte multa sare si stim ca sarea in exces nu este buna pentru sanatate, insa, exista o multime de alte beneficii care justifica includerea lor in alimentatie.

             Muraturile se obtin printr-un proces de fermentare, proces folosit de mii de ani pentru conservarea alimentelor. Cele mai multe retete de murare necesita sare, otet si condimente. Pe langa conservarea alimentelor, fermentatia produce, de asemenea, bacterii probiotice, ca un produs secundar al procesului. Aceste bacterii sunt foarte benefice pentru diversificarea florei intestinale si imbunatatirea sanatatii. Cercetarile sugereaza ca probioticele pot imbunatati aspectul pielii, sistemul imun, asigura o sanatate gastrointestinala si o sanatate cardiovasculara crescuta si pot reduce depresia.

             Exista totusi o avertizare: se pare ca muraturile fermentate in otet nu au efecte probiotice, deci pentru beneficii maxime pentru sanatate, alegeti muraturi fermentate intr-o saramura de sare si apa.

             Muraturile contin antioxidantii naturali gasiti in fructele si legumele proaspete si, in timp ce gatitul poate descompune unii dintre acesti nutrienti sensibili la caldura, procesul de fermentatie pastreaza profilul nutritional si puterea antioxidanta. Zeama ramasa de la muraturi (saramura sau moarea)  are cantitati si mai mari de antioxidanti, respective de vitaminele C si E.

             Cu siguranta toti cei care iubiti muraturile va bucurati ca acestea pot fi bune pentru sanatate, dar, amintiti-va ca ele sunt, de asemenea, foarte bogate in sare. Asigurati-va ca nu exagerati si mentineti-va aportul de sare/sodiu in limite normale.

             Fiecare muratura contine o cantitate diferita de calorii si sodiu/sare, deci verificati informatile nutritionale de pe eticheta sau fiti atenti cata sare puneti, daca alegeti sa le faceti in casa. In general, muraturile contin foarte putine calorii, dar o portie poate aduce pana la o treime sau chiar jumatate din consumul zilnic recomandat de sodiu.