Dieta Rina, Dukan, dieta disociata, dieta cu indice glicemic scazut….lista poate continua. Daca vrei sa slabesti sau esti interesat(a) de tinerea sub control a kilogramelor, atunci sigur ai auzit sau chiar incercat o parte din aceste diete comerciale, unele dintre ele fiind si foarte populare. Si eu, desi nu am neaparat nevoie, le-am incercat aproape pe toate. In calitate de nutritionist-dietetician sunt intrebata frecvent: care este cea mai buna dieta pentru slabit, ce dieta slabeste cel mai repede, functioneaza aceasta dieta? Cum as putea sa recomand sau nu o anumita dieta daca eu nu stiu despre ce este vorba?! Poate nu va asteptati sa spun asta, dar TOATE DIETELE FUNCTIONEAZA, cel putin daca vorbim de pierderea kilogramelor. De ce? Pentru ca toate dietele (indiferent de denumire, popularitate sau restrictii) au la baza RESTRICTIA CALORICA (adica reducerea numarului de calorii). DAR, problema nu o reprezinta doar kilogramele in plus, ci: cat de sanatoase si echilibrate sunt aceste diete? Cu cat sunt mai restrictive si sunt tinute mai mult timp, cu atat riscul de a dezvolta anumite deficiente nutritionale este mai mare. La fel de important, nu exista nicio dieta care sa-ti schimbe metabolismul si sa-ti garanteze ca acele kilograme pierdute nu se vor intoarce. Unele au si o perioada de mentinere, dar dupa? Cu siguranta daca te intorci la alimentatia anterioara, alimentatie care a dus la problemele de greutate, te vei ingrasa la loc.
Solutia ramane transformarea dietei intr-un stil de viata si personalizarea dietei special pentru tine. Nu inseamna ca nu vei mai putea manca niciodata alimentele care iti plac sau ca vei fi in permanenta la dieta, ci ca va trebui sa inveti sa faci alegeri alimentare corecte, sa fii moderat si cumpatat si cand tentatiile vor fi prea mari si excesele inevitabile, sa stii sa te redresezi.
Vis-a-vis de personalizarea dietei exista tot felul de controverse. Toti nutritionistii promit diete personalizate, iar pe internet este plin de reclame pentru ele, desi, pentru variantele din mediul online, in cele mai multe cazuri, dieta este facuta de un calculator. Unele persoane se astepta ca nutritionistul sa le personalizeze dieta in functie de grupa sangvina sau sa prescrie tot felul de ceaiuri sau suplimente miraculoase. Dar personalizarea dietei nu implica aceste lucruri si, extrem de important, personalizarea dietei se poate face doar pe baza unei anamneze nutritionale extrem de detaliata. Persoana care are nevoie de consiliere nutritionala trebuie sa explice foarte clar ce stil alimentar are in prezent, ce factori au dus la acumularea kilogramelor, antecedente familiare, antecedente personale. De asemenea, extrem de importante sunt intoleranțele alimentare, dar si gusturile personale: alimente preferate si alimente pe care o persoana nu vrea sa le consume. De exemplu, o persoana care refuza sa manance carne va avea un plan alimentar diferit fata de o persoana care consuma cu placere carne, dar are intoleranta la lactoza.
Personalizarea dietei mai tine cont de greutatea actuala, greutatea ideala, de activitatea fizica depusa si de compozitia corporala; in functie de acestea, se poate stabili un plan alimentar si personaliza dieta. Un plan personalizat trebuie sa se bazeze si pe educatie nutritionala si nu doar pe furnizarea unor meniuri, pentru ca, pe termen lung, TU poti fi cel mai bun nutritionist de care ai nevoie.
Daca vrei sa slabesti, ai probleme medicale care pot fi imbunatatite cu ajutorul nutritiei sau pur si simplu esti confuz si nu stii ce sa alegi din multitudinea de informatii despre alimentatia sanatoasa, te astept la o consultatie! Vei avea parte de un plan adaptat special pentru tine si pentru nevoile organismului tau, de recomandari nutritionale echilibrate care vor duce nu doar la pierderea kilogramelor, ci si la imbunatatirea starii de sanatate.