To DETOX or not to DETOX?

Publicat

Sarbatorile s-au terminat, primavara a venit (si nu doar in calendar) si Detox-ul e la mare moda. Pare ca toata lumea simte nevoia de o mica “curatare” sau “eliminare a toxinelor” dupa mesele incarcate de sarbatori, iar promisiunile acestor diete sunt de-a dreptul tentante.

Dietele de detoxifiere sunt adesea intelese sau interpretate gresit:

❗ nu exista o definitie universal valabila pentru acestea;

❗nu au o baza stiintifica.

Exista chiar anumite persoane care se recomanda ca specialisti sau experti in detoxifiere si mai multe variante de Detox, toate promitand efecte miraculoase: pierdere rapida in greutate, cresterea nivelului de energie, reglarea problemelor de tranzit intestinal sau intarirea imunitatii.

Astfel, intalnim Detox bazat pe anumite categorii de alimente sau pe post negru, Detox pe baza de sucuri / ceaiuri / smoothiuri sau anumite produse “speciale” (pentru curatarea colonului, ficatului, rinichilor etc).

Desi suna foarte tentant, tine cont si de urmatoarele atunci cand vrei sa apelezi la un program / dieta de detoxifiere:

✔️Organismul nostru are toate armele ca sa faca singur acest proces, adica transforma moleculele ce trebuie eliminate din corp sau „toxinele”, iar acestea sunt excretate din organism prin urină, fecale, respirație sau transpiratie.

Recomandare: Daca vrei sa iti ajuti ficatul in procesul de detoxifiere, renunta la alcool.

✔️Detoxul implica renuntarea la anumite grupe alimentare – eliminarea acestora pentru perioade lungi de timp va limita aportul de nutrienti de care se poate bucura organismul tau.

Recomandare: Renuntarea la alimentele procesate si limitarea grasimilor, alimentelor sarate sau zaharurilor rafinate poate fi un aspect pozitiv, indiferent daca urmezi Detox sau nu.

✔️Atentie la aportul caloric – cele mai multe variante de Detox sunt extrem de restrictive. Daca Detox-ul are drept scop pierderea in greutate s-ar putea sa facem mai mult rau decat bine, deoarece aceasta restrictie foarte severa poate duce la acumularea mai multor kilograme atunci cand se revine la alimentatia obisnuita.

✔️Putem face Detox incercand sa mancam corect si echilibrat in fiecare zi, sa evitam, pe cat posibil: alimentele procesate, fast-food, alcoolul, tutunul si sedentarismul si sa includem in alimentatie: fructe, legume, cereale integrale si o cantitate adecvata de lichide.